Wat is ijzertekort of anemie?

Wat is ijzertekort of anemie?

IJzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede (anemie) en betekent dat je rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine is het eiwit dat zorgt voor het transport van zuurstof naar weefsels en organen. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te maken. Wanneer er onvoldoende ijzer in je bloedstroom zit, kan de rest van je lichaam niet de hoeveelheid zuurstof krijgen die het nodig heeft.

Men spreekt van bloedarmoede vanaf een gehalte aan hemoglobine lager dan 12 g/dl (bij vrouwen) of lager dan 13 g/dl (bij mannen). Hoewel de aandoening frequent voorkomt, weten veel mensen vaak niet dat ze een ijzertekort hebben. Het is mogelijk om jarenlang symptomen te hebben zonder ooit de oorzaak te kennen.

Er zijn veel oorzaken voor een ijzertekort. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van ijzertekort het gevolg van zware menstruatiebloedingen of bloedverlies tijdens de bevalling. Een slecht dieet kan ook tot ijzertekort leiden. Vooral jonge kinderen in volle groei en ontwikkeling en zwangere vrouwen hebben meer ijzerrijke voedingsmiddelen nodig.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen interne bloedingen veroorzaken, met een ijzertekort tot gevolg. Voorbeelden hiervan zijn maagzweren, poliepen in de dikke darm of darmkanker. Regelmatig gebruik van pijnstillers (zoals aspirine, diclofenac, ibuprofen) kan eveneens kleine bloedingen in de maag veroorzaken.

Chronische ziektes of operaties aan de darmen kunnen ook een invloed hebben op de ijzeropname van het lichaam. Het is mogelijk dat coeliakie of een gastric bypass (maagomleiding) de ijzeropname beperkt.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van ijzertekort kunnen in het begin onopvallend zijn. De meeste mensen weten en ervaren niet eens dat ze een ijzertekort hebben, tot ze een bloedtest – al dan niet routinematig - ondergaan.

Symptomen van ijzertekort zijn:

- Algemene vermoeidheid;

- Zwakheid;

- Bleke huid;

- Kortademigheid;

- Duizeligheid;

- Een tintelend of kruipend gevoel in de benen;

- Ontstekingen van de mondhoeken of de tong;

- Koude handen en voeten;

- Snelle of onregelmatige hartslag;

- Broze nagels;

- Hoofdpijn.