Wat is herpex simplex labialis of koortsblaas?

Wat is herpex simplex labialis of koortsblaas?

Herpes simplex labialis, ook bekend als orale herpes, is een besmettelijke virale infectie veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV-1). Overdracht van het virus gebeurt door direct contact of via speeksel en manifesteert zich als koortsblaasjes op en rond de mond. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn wereldwijd twee op de drie mensen met dit virus besmet (met vaak een besmetting in hun kindertijd) en dragen het vervolgens de rest van hun leven met zich mee.

Vaak raakt iemand ongemerkt besmet door bijvoorbeeld met hetzelfde bestek te eten, lippenbalsem te delen of tijdens het kussen. Als u eenmaal met het virus besmet bent, dan blijft het levenslang in de zenuwcellen aanwezig. Sommige mensen zullen nooit een koortsblaasje krijgen. Bij anderen zal het virus regelmatig opflakkeren. Het is ook mogelijk om slechts één opstoot te ervaren en daarna nooit meer.

Bepaalde factoren kunnen het virus activeren en een koortslip uitlokken:

- Stress;

- Slaaptekort;

- Zon;

- Menstruatie;

- Koorts of ziekte;

- Blootstelling aan zonlicht of koude.

Het virus zit niet alleen in de blaasjes van de aangetaste zone, maar ook in het speeksel. Zo kan het gemakkelijk verspreiden naar andere lichaamsdelen. Bijvoorbeeld naar de ogen (bij het wassen van uw gezicht) of naar de geslachtsdelen (tijdens orale seks).

Wat zijn de symptomen van herpes simplex labialis?

Het is perfect mogelijk dat iemand zonder zichtbare symptomen toch met het virus besmet is. Slechts de minderheid van de besmette personenkrijgt ook een koortsblaasje. Deze kunnen voorkomen in de mond, op de kin, de neus, de wangen, het voorhoofd en zelfs op andere lichaamsdelen.

Een koortsblaasje start met een jeukend en branderig gevoel op en rond de mond. Niet veel later verschijnt er een rode vlek met kleine vochtblaasjes. In een volgend stadium barsten de blaasjes open, waardoor er kleine zweertjes ontstaan. Deze drogen uit en krijgen een korstje, dat uiteindelijk verdwijnt zonder littekens na te laten.

Soms kunt u ook andere symptomen ervaren:

- Ontsteking van het tandvlees en mondholteslijmvlies;

- Koorts;

- Slikmoeilijkheden;

- Keelpijn;

- Hoofdpijn;

- Vermoeidheid;

- Gebrek aan eetlust.