Wat is droge mond?

Wat is droge mond?

Droge mond is een aandoening die optreedt wanneer de speekselklieren in je mond niet genoeg speeksel produceren, met als gevolg een uitgedroogd of droog gevoel in de mond. Het kan ook andere klachten geven, zoals ruwe tong, zweren in de mond en gebarsten lippen.

Speeksel is een noodzakelijk onderdeel van het verteringsproces. Het helpt voedsel te bevochtigen en af ??te breken. Het werkt ook als een belangrijk afweermechanisme voor het behoud van goede tandgezondheid en als bescherming van je mond tegen tandvleesaandoeningen.

Een droge mond is op zich geen ernstige medische aandoening. Maar het is soms een symptoom van een ander onderliggend probleem waarvoor wel een behandeling nodig is. Het kan ook leiden tot complicaties, zoals tandbederf, omdat speeksel een belangrijke rol speelt tegen tandplakvorming.

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Sommige ziekten, zoals diabetes, kunnen uw speekselproductie beïnvloeden en leiden tot een droge mond. Bepaalde geneesmiddelen en supplementen, zoals eetlustremmers en chemotherapie, kunnen ook de oorzaak van een droge mond zijn.

Enkele andere oorzaken van een droge mond zijn:

- Stress;

- Angst;

- Roken;

- Marihuana;

- Kalmerende middelen en antidepressiva;

- Bestralingstherapie in het nek-, hals- of hoofdgebied;

- Sommige auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of Sjögrensyndroom;

- Veroudering.

Wat zijn de symptomen van droge mond?

Een droge mond veroorzaakt een aantal klachten:

- Moeite met slikken of spreken;

- ’s Nachts drinken omwille van droge mond;

- Vreemde, metaalachtige smaak in de mond;

- Tandbederf;

- Slecht ruikende adem (halitose);

- Pijnlijke tong;

- Pijn ter hoogte van het mondslijmvlies.