Griep

Griep

Baby’s, zwangere vrouwen, oudere personen… niemand weet wat de doelgroep van de volgende griep zal worden. In elk geval hebben de zwaksten er baat bij om zich te laten vaccineren !

Wat zijn de symptomen van een griep ?

  • brutaal begin : stijve ledematen, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, hoest, zich helemaal niet lekker voelen
  • hevige koorts boven de 39° met bijkomende rillingen
  • verloop van de griep : de koorts daalt rond de 4de dag en verhoogt weer tussen de 5de en de 6de dag om vervolgens te verdwijnen
  • een heel groot gevoel van vermoeidheid
  • soms buikloop en braken

Mogelijke complicaties

Over het algemeen evolueert de griep op een positieve manier bij de meerderheid van de personen die in goede gezondheid zijn. De symptomen verdwijnen in ongeveer vijf dagen, de vermoeidheid en de hoest kunnen wat langer aanblijven.

De complicaties zijn vooral op het gebied van de ademhaling bij zwakkere personen zoals : de oudere personen van meer dan 65 jaar, kinderen van minder dan één jaar, personen die met chronische ziektes te kampen hebben (longen, hart, nieren of het metabolisme), de zwangere vrouwen.

Hier is waakzaamheid het motto !

De vaccinatie is een krachtig wapen

De inenting beschermt tegen de sterkste complicaties en tegen de griep zelf volgens de immuniteit die wij gaan ontwikkelen en in functie van de toereikendheid van de inenting tegenover de stammen die circuleren. Normaal gezien is de efficiëntie bij een gezonde persoon van 70 tot 90% maar dit vermindert bij zwakkere en oudere personen. Maar, dit betekent niet dat men zich niet moet inenten. De vaccinatie zal een hevige griep vermijden.

De inenting tegen de griep moet elk jaar opnieuw worden gedaan, bij voorkeur tussen half-oktober en half-december (voor de jaarlijkse griep-epidemie)

Neen, de inenting geeft geen griep !

Wat pijn op de plaats van het prikje, een beetje koorts, hoofdpijn, wat vermoeidheid die snel voorbijgaat…

De negatieve effecten van de inenting blijven minimaal en zeldzaam. De inenting kan in geen geval tot een griep leiden ! Indien sommige personen stijve ledematen of pijnlijke gewrichten voelen na een inenting, kan dit een reactie zijn op het vaccin maar in geen enkel geval een echte griep.

Wie moet zich laten inenten ?

  • personen die meer dan 65 jaar oud zijn
  • personen met chronische ziektes (diabetes, asthma…)
  • zwangere vrouwen (vanaf het tweede trimester)
  • personeel uit de ziekensector en de personen die onder hetzelfde dak leven als de personen uit een risicogroep of degenen die kinderen hebben van minder dan 6 maanden.

Maakt u deel uit van de personen uit een risicogroep ? Heeft u in uw omgeving jonge kinderen, oudere personen… en u bent nog niet ingeënt ? Neem snel contact op met uw dokter !

Meer info: https://www.laatjevaccineren.be/griep