De oorlog verklaren aan luizen

De oorlog verklaren aan luizen

Volg onze raad om in elk seizoen deze onaangename vijanden te neutraliseren !

Luizen en neten, dezelfde behandeling

Neten zijn het makkelijkst op te sporen. Ze zijn met het blote oog zichtbaar. Levende neten hebben een grijsachtige, karamelkleurige kleur, glanzen en zijn dicht bij de haarwortels te vinden. Dode neten zijn eerder wit van kleur en ze bevinden zich op meer dan één centimeter van de haarwortels. Ze zien eruit als haarschilfers.

Luizen zijn echter moeilijker waar te nemen want ze zijn transparant en kunnen zich verplaatsen. Om ze te vangen gebruikt u best een fijne kam waarmee u zorgvuldig haarlijn per haarlijn bewerkt, het best bij nat haar en voor de slapen. Controleer ook zeker de nek en achter de oren. Om efficiënt te zijn moet deze behandeling minstens tien minuten worden volgehouden.

Kam het natte haar om de 3 dagen gedurende 2 weken, dit is essentieel bij de anti-luizen behandeling.

Luizen hebben niets te maken met gebrekkige hygiëne !

Luizen hebben geen voorkeur voor vieze haren, ze overleven shampoo en zelfs dagelijkse wasbeurten ! Wat de mensen ook mogen geloven, luizen zijn geen synoniem voor vuil haar. Verwittig de school of kinderdagverblijf als er luizen worden gevonden, u moet die vicieuze cirkel verbreken, anders is er voor het luizenprobleem geen oplossing !

Het falen van de behandeling

Het is belangrijk om de behandeling meermaals te herhalen omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Heeft u een efficiënte behandeling correct uitgevoerd ? Heeft u dit consequent herhaald ? Werd er voldoende product op de volledige haaroppervlakte aangebracht ? Het terug opduiken van luizen, na ongeveer 12 dagen, nadat de behandeling effectief bleek te zijn is misschien te wijten aan een nieuw contact met een aangetast persoon. Als men echter na twee dagen na de behandeling bij een inspectie, terug luizen vindt, is het mogelijk dat de luizen aan de behandeling weerstaan.

Belangrijk om weten: luizen weerstaan meer en meer aan insecticiden.

Met of zonder insecticiden ?

Er bestaan twee soorten producten om de luizen te vernietigen in alle mogelijke stadia van hun bestaan.

De behandelingen op basis van insecticiden , deze werken door een neurotoxische actie ; hun efficiëntie wordt vandaag minder en minder want de weerstand aan deze producten neemt meer en meer toe. Deze producten zijn eveneens af te raden aan personen met astma en ze zijn bovendien irriterend voor de hoofdhuid. 

Tegenwoordig hebben oliën en siliconenderivaten meer succes want ze vormen een natuurlijk alternatief. Deze producten dringen in via de ademhalingsorganen van de luizen en blokkeren hun ademhaling. De luizen verstikken en drogen zo uit.

Vraag raad aan uw apotheker bij de keuze van uw anti-luizen product.

Wij snijden de vijand de pas af !

Door de lakens, kussenslopen, mutsen, sjaals, kledijkappen… en sommige objecten zoals knuffels op 60° te wassen kunnen luizen en neten vernietigd worden.

Preventief het haar wassen met een luizendodend product heeft geen zin en wordt zelfs afgeraden.

Een beetje azijn in het spoelwater zal de haarschubben sluiten en de neten forceren om lost te laten.

Een kind dat luizen heeft verder naar school mag gaan wanneer er met een behandeling werd gestart.