Bewegen

Bewegen

5 goede redenen om aan sport te doen

  • Fysische activiteit is een must voor een goede gezondheid, het voorkomt ziekten. Het is bewezen dat zelfs als men ziek is, men best aan sport doet. Bijvoorbeeld is een sportactiviteit heel heilzaam bij diabetes, osteoporose en kanker…
  • Indien je zwaarlijvig bent is een sport beoefenen, samen met een aangepast dieet, een garantie op gewichtsverlies.
  • Sport behoudt de spiermassa in het lichaam.
  • Sport is goed voor het hart.
  • Fysische activiteiten verminderen stress en boosten het gevoel van evenwicht en welzijn, wat belangrijk is voor de moraal.

Hoe jezelf motiveren ?

Om je te kunnen motiveren moet je een activiteit vinden die aan je mogelijkheden en verwachtingen beantwoordt, en dit in een stimulerend kader. Plezier hebben in sport gaat voor alles !

Leer ook je capaciteiten en grenzen kennen, en je training hieraan aan te passen. Het is beter om korter en regelmatiger te sporten dan één keer 2 tot 3 uur te trainen. Het zal niet alleen gemakkelijker zijn, maar ook efficiënter. Het gevaar zit altijd in het overdreven enthousiasme van de eerste dagen om dan opeens te stoppen.

Begin zachtjes aan !

Het helpt niet om snel te starten als je er drie weken later al de brui aan geeft. Om in je opzet te slagen, dien je je aan een trainingsplanning te houden voor bijvoorbeeld een week, een maand, een trimester,...

Het is belangrijk om je sportactiviteit op voorhand te plannen, zoniet zal je altijd uitvluchten vinden om iets anders te doen. Als dit programma een dagelijkse uitdaging vormt zal het zeker voor een grotere motivatie zorgen.

Een eenvoudige tip: drink water, voor, tijdens en na de fysische inspanning.

Voeding is de brandstof van je lichaam

Kies voeding met trage suikers (pasta, rijst, aardappelen, brood,… ), en vermijd teveel aan vetten en proteïnen.

Gebruik de laatste maaltijd 2 tot 3 uur voor een intense inspanning.

Drink regelmatig, de hele dag door, voor en na de inspanning.

Sla nooit het ontbijt over.

Lopen is in de mode…

Er is maar één goede raad voor beginnende lopers: zachtjes aan. Indien u niet heel actief bent, begin met een jogging tocht van 20 minuten, na 2 of 3 keer kan je overstappen naar 25 minuten, dan 30 minuten, enz…

Lopen moet leuk blijven. Probeer vooral niet om records te breken vanaf de start. Wees niet bang om te stappen als dat nodig is, loop en stap afwisselend.

Tenslotte: luister naar je lichaam en geniet ervan om 3 tot 4 keer per week te lopen.